Ga naar de inhoud

Cultureel doorgelicht

Culturele ZondagenSinds 2001 heeft Utrecht Culturele Zondagen. Ongeveer een keer per maand is er een zo’n zondag. Met veel bombarie had Leefbaar Utrecht deze opgenomen in de 10 Collegebeloften aan de stad.Het doel van de zondagen is dat in Utrecht “grote variëteit aan culturele en recreatieve evenementen plaatsvindt”. Laatst kregen we weer een mooi programma in de brievenbus. Allerlei theatermakers, musici, kunstenaars en andere vogels gaan op 23 april 2006 voor de bevolking aan de slag. Wat mij opvalt is dat de programmering wel op elkaar lijkt afgestemd, maar dat ik toch het idee heb dat het gewoon een gratis advertentieplatform voor semi-culturele instellingen, kroegen, galeries en filmhuizen is. ” Oh, het thema van april is Jazz zeg je? Nou, we hebben nog wel een leuke film over Willem Breuker op de plank liggen!” Simpel, of je als filmhuis op zondag nou geld toegeeft op de laatste film van Ian Kerkhof of daar met subsidie een andere film laat draaien maakt nogal wat verschil. Maar wat erger is, de opdrachtgevers en de uitvoerenden hebben niet éénduidige doelstellingen afgesproken. Die van het College staat hierboven, de uitvoerenden denken dat ze een bijdrage moeten leveren aan de levendigheid van de stad. Maar toen ze over 2003 gingen meten was de onderzoeksvraag niet of het aantal en de variatie van culturele evenementen wat toegenomen. Nee, er was zelfs geen onderzoeksvraag! Beetje bereik en waardering meten, verder kwam men niet. Vingeroefening voor een stagiair. Zonde, want op beide -uiteenlopende- doelstellingen zie ik wel verbetering in mijn “staodsie”. Maak dat eens inzichtelijk en stuur daar op. Dan kan de stad ook wat minder sigaren uit eigen doos (subsidie) in de activiteiten steken omdat ook commerciëlen door het cultuurklimaat worden aangetrokken.

2 reacties op “Cultureel doorgelicht”

  1. Je zou toch ook eens een blik moeten werpen op de bezoekerscijfers. Veel mensen (en dan hebben we het over tienduizenden mensen per jaar) komen via de Culturele zondagen wél in aanraking met cultuur, daarbuiten niet. Strijdpunt zou kunnen zijn of dat belangrijk is. Ik vind van wel. Jij?!?!

  2. Tja Henk, wat zal ik zeggen? Als dat je doelstelling is moet je dat vooral benoemen. Het enige dat ik zag is dat géén van de doelstellingen als onderzoeksvraag terugkwamen of meetbaar waren gemaakt. Ik vind dat wel belangrijk. Jij??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *